Veelgestelde vragen

Hoe groot wordt mijn mini-varken?

Een mini-varken is inderdaad mini in vergelijking tot een groot roze vleesvarken. Maar blijft niet mini zoals hij als big was. Nog steeds wordt een mini-varken tussen de 40-80 kilogram, 40-50 cm hoog en moet je rekening houden met formaat stevige labrador. Fokkers zijn vaak te optimistisch over de grootte en de groei, blijkt uit ervaring.

Mijn mini-varken zeurt, wat betekent dat?

Dit kan van alles zijn, maar dit zijn de meest voorkomende redenen:

  • verveling: als je varken even minder zeurt geef het dan wat te doen. Doe dit op een tactisch moment dus als het even is gaan liggen en (tijdelijk) gestopt is met zeuren. Je kunt met je varken aan de slag gaan door trucjes te gaan leren of als je daar geen tijd voor hebt kun je kiezen voor een andere afleiding. Een Whimzee vegetarische kluif helpt varkens vaak zich even goed te concentreren op kauwen en zorgt ervoor dat ze daarna ontspannen en tevreden zijn

  • dwingen: varkens gebruiken zeuren om jou dingen te laten doen die zij willen. Zorg ervoor dat je hier niet een slaaf van wordt. Als het varken zeurt om iets gedaan te krijgen (eten) verwijs het dan na een waarschuwing kordaat naar buiten. Of loop weg als het varken buiten staat.

  • ongemak/pijn: je zult zien dat zeuren dan veel meer mekkeren wordt, het varken is rusteloos of juist lusteloos.

Hoeveel mag ik mijn mini-varken voeren?

Maximaal 2% van zijn lichaamsgewicht inclusief de snacks die je overdag geeft, zie ook “Eten, drinken en zindelijkheid” pagina 'Voorbereid op varkens' op deze site.

Mijn mini-varken bijt mij, wat moet ik doen?

Als eerste: corrigeren!  Ferm “nee” zeggen en het varken wegduwen of een duw geven in zijn hals/ nek en daarna negeren voor een korte periode. Vooral niet boos blijven en afreageren daarna.

Ten tweede is het goed om te beseffen dat een varken naar de hoogste in rang niet zomaar hapt. Dus check bij jezelf: ben ik nog hoogste in rang? Heb ik mijn varken in een onmogelijke positie gezet waar het zich bedreigd voelde? Afhankelijk wat je antwoord is kun je daar verder mee aan de slag. Lees ook het stuk over move the pig onder “sociaal gedrag, spelen en leren” pagina Voorbereid op varkens.

Mijn mini-varken is bang voor me, ik kan hem niet aaien, wat nu?

Als dit zo is voorbij de eerste gewenningsperiode waarin alles nieuw en eng is (jij dus ook), dan is het goed om te kijken wat je er aan doet om je varken je te laten vertrouwen. Ga op de grond zitten met wat lekkers en probeer hem te verleiden naar je toe te komen. Benader hem niet direct van boven want alles wat van boven komt is bedreigend. Als hij dat toestaat, kriebel hem dan onder zijn kin en op zijn buik. Dwing hem niet bij je te blijven maar laat hem even weglopen en weer terugkomen als hij dat wil.

Een andere belangrijke reden voor angst is als je niet duidelijk bent over waarom je een standje geeft, of als je inconsequent bent. In beide gevallen weet het varken niet waar het aan toe is en word jij een onbetrouwbaar figuur, waar hij niet van op aan kan of niet weet hoe hij beloning uit kan lokken bij je (welk gedrag gewenst is). Werk daar aan om dat te verbeteren.

Kan ik mijn mini-varken een tuigje om doen?

Ja dat kan, als je geduld hebt en hem rustig laat wennen. Het is belangrijk een goed passend tuigje te hebben. Er zijn diverse adressen waar je die kunt krijgen (bijv. via leden van het minivarken-forum). Zie ook het kopje “sociaal gedrag, spelen en leren”

Mijn mini-varken krijst als ik hem optil, wat kan ik doen?

Varkens hebben hoogtevrees en houden er niet van met hun poten los van de grond te zijn. Het varken krijst omdat het het eng vindt. Als je wilt dat je varken went aan optillen dan vraagt dit tijd en volharding. Pak je varken op de juiste manier op (arm voor de voorpoten onder de kin en een arm achter de billen) en hou het direct stevig tegen je aan. Dat voelt beschermd voor het varken. Hou vol, zet het niet direct weer op de grond als het gilt, maar wacht tot het even rustig is.

Praat zachtjes tegen hem en als hij stopt met gillen beloon hem dan met je stem en wanneer het weer op de grond staat met een snoepje. Soms helpt het om niet stil te blijven staan maar een rondje te lopen met het varken in je armen. Dan wordt het sneller stil. Herhaling is de kern van deze opgave, belonen als het niet meer krijst met je stem en door het weer op de grond te zetten (snoepje)!

Mijn mini-varken sloopt, wat nu?

Zorg ervoor dat het voldoende alternatieven heeft waar het wel mee aan de sjouw of sleep mag gaan. Wijs het op die alternatieven als je varken denkt te kunnen beginnen aan een kussen of een deken. En zeg daarbij “nee”. Op het moment dat het varken het alternatief aanpakt beloon hem dan uitgebreid.

Denk ondertussen ook even na of je wel voldoende afleiding en mogelijkheden hebt voor je varken om zijn natuurlijke gedrag te kunnen bevredigen (wroeten, snuffelen, kauwen, zoeken naar eten, slepen om een nest te bouwen etc.)

Hoe zie ik of mijn mini-varken ziek is?

Kijk bij “ziek zijn” op pagina 'Voorbereid op varkens' op deze site.

Moet ik mijn mini-varken insmeren tegen de zon?

Jazeker, varkens hebben een vergelijkbaar gevoelige huid als mensen. Dus zeker jonge varkens en lichtgekleurde varkens kunnen verbranden in de zon. Zorg tevens voor voldoende schaduw en een manier waarop je varken kan zorgen voor afkoeling. Varkens kunnen niet zweten (met uitzondering op de schijf van hun neus) en zoeken daarom verkoeling door bijvoorbeeld een modderbad of een kinderbadje met water.

Zorg altijd voor voldoende water en schaduw. Als je varken een modderbad neemt hoef je niet in te smeren, modder is de beste natuurlijke bescherming tegen de zon

Mijn mini-varken knarst met zijn tanden, wat betekent dit?

Er zijn verschillende redenen waarom een varken tandenknarst:

  • wisselen; als je varken aan het wisselen is kan het tandenknarsen toenemen. Je kunt je varken dan een kauwkluif (vegetarisch) geven of bijv. een flostouw zodat het iets heeft om op te kauwen

  • ongenoegen; een varken dat stress heeft of boos is kan tandenknarsen om dat gevoel te verlichten

  • comfort; vooral jongere varkens kunnen terwijl ze rustig liggen te soezen hun tanden knarsen.

Je ziet snel genoeg om welke reden je varken aan het knarsen is.

Met welke wetgeving en verplichtingen moet ik rekening houden als ik een mini-varken heb?

Het beste kun je regelmatig op www.levendehave.nl kijken. Hier worden wetswijzigingen goed bijgehouden. In het stukje over wandelen en vervoer bij “sociaal gedrag, spelen en leren” kun je lezen over oormerk en registratie.

Bestaan er verschillende rassen onder de mini-varkens?

Veel (toekomstige) varkenseigenaren vragen zich af welke rassen er zijn. Het enige erkende minivarkens-ras is de Kune Kune. Dit ras heeft een eigen stamboom en wordt zorgvuldig gefokt via verschillende bloedlijnen. Alle andere minivarkens zijn gemixte rassen en niet erkend als ras.

Sommige fokkers praten over hun eigen ras maar met uitzondering van de Kune Kune, bestaan er geen erkende mini-varkensrassen en kun je dus ook geen stamboom, garantie of iets dergelijks verwachten of rechten ontlenen aan waar je mini-varken vandaan komt.